Weniger, aber besser

Dieter Rams

Comunicare în germană cu Gerhard

Bine-ai venit!

Aici, găsești tot necesarul pentru a te încadra în grupele mele.

”Weniger, aber besser”  înseamnă ”mai puțin, dar mai bine”.

Cursurile mele sunt perfect adaptate pentru

·        acei care se pregătesc pentru teste oficiale de germană și care au probleme la segmentele de exprimare liberă (vorbitul și scrisul), și pentru

·        acei care învață limba germană pentru lucru și care înțeleg că ceea ce contează în primul rând este dacă te poți exprima liber și repede sau nu, și nu câte caiete și manuale ai completat la lecții.

Învățăm după următoarele 5 principii:

1.      Înveți acasă după o rutină zilnică de 10-15 minute, nu mai mult.

2.      Acasă, lucrezi fiecare săptămână la doar o temă de gramatică.

3.      Te ajut să-ți atingi obiectivele tale profesionale prin limba germană.

4.      La fiecare lecție, practicăm vorbirea liberă.

5.      Te corectez, și îți dau exerciții specifice pentru a elimina greșelile tale.

Cum să te pregătești pentru primele lecții

1.      Printează și copertează (în măsura posibilităților) cartea de suport, numită ”Grundlagen der Grammatik”. O folosim la fiecare lecție.

2.      Păstrează link-ul pentru accesul la lecții (l-ai primit înainte de prima lecție)

3.      Ai un caiet pentru a face notițe în timpul lecțiilor.

4.      Te abonezi la canalul meu de pe Youtube, și privești unele video-uri, mai ales din playlist-ul ”Pentru elevii mei”. https://www.youtube.com/channel/UCMRUX2ut76y7oQc2qPnxGuQ

5.      Completezi și, eventual, adaptezi documentul ”Planul individual” și mi-l trimiți înapoi.

Ce se va întâmpla la fiecare lecție?

1.      Fiecare elev împărtășește ce cuvinte noi interesante a învățat recent (le colectăm în documentul de bază).

2.      Verificăm temele pentru acasă (propoziții/texte și video-uri).

3.      În timpul lecției, documentez greșelile elevilor pentru fiecare elev aparte în documentul Word care apare pe ecran. (Tot ce apare pe ecranul meu vei primi după lecție prin e-mail, inclusiv alte documente.)

4.      Dau sugestii în scris pentru fiecare elev la ce teme să mai lucreze acasă.

5.      Exerciții de comunicare: La fiecare lecție antrenăm situații imprevizibile din viața de zi cu zi și lucrăm cu jocul nostru ”Uetersen”. Filmăm jocurile noastre de rol și apoi ne analizăm pe noi înșine. După fiecare rundă faci o autoevaluare diferențiată pe un chestionar online. Cu aceste date, putem documenta mai obiectiv după câteva săptămâni dacă și unde faci progrese.

Aceste exerciții sunt tipice pentru formări de management și în vânzări în Germania și sunt pregătirea perfectă pentru viața profesională și examenele orale.

De ce? - Vei învăța să reacționezi flexibil și cu vocabularul deja existent (!), și în același timp – în limba germană – să rezolvi probleme/situații concrete. Acest lucru este diferit de simpla memorare a unui dialog sau de a comenta ceva (Ce crezi despre X?).

6.      Gramatică: Explic și practicăm o singură temă de gramatică, în dependență de curriculum și de nevoile concrete ale elevilor.

7.      Consiliere individuale: La sfârșitul lecției, analizăm la 1-2 elevi cum merge acasă rutina zilnică, ce obiective și progrese au, și dau sfaturi cum să practice mai eficient.

Rutina ta zilnică

Îți stabilești când să ai fiecare zi timp pentru a face 15 de minute ceva pentru limba germană (în afară de a veni la lecții).

Te uiți la ceas ca să respecți timpul maxim (!) pentru fiecare segment.

Rutina de bază

1.      Scrii 5 propoziții în maxim 5 minute. Mai jos, dar și la lecții, găsești sfaturi cum să faci asta chiar în mai puțin de 5 minute.

2.      Îți scrii 5 cuvinte noi într-un caiet pentru vocabular. (maxim 2 minute)

3.      Te înregistrezi cu reportofonul/dictafonul (de pe telefonul tău mobil) citind tot ce ai scris la punctele 1 și 2. Asculți, încerci să găsești mici greșeli și repeți înregistrarea. (maxim 3 minute)

4.      Asculți ceva în germană. (maxim 2 minute)

5.      Deschizi cartea noastră cu gramatică (”Gramatică esențială”) și memorizezi/repeți o singură temă. (maxim 3 minute)

6.      Înregistrezi un scurt video (15-30 de secunde) unde vorbești liber și spontan.

Menține-te, mai ales la început, de o limită maximă, ca să nu te epuizezi (limba germană e un maraton, nu un sprint). Apoi, desigur, îți adaptezi rutina ta. În cadrul lecțiilor vom discuta cum.

În timpul zilei, repeți acele 5 cuvinte, uitându-te periodic în caiet. Dacă le memorizezi pe toate, bravo! Dacă nu, nici un stres. Este normal să uităm minim 40% din cuvintele pe care le învățăm. 

Cum să scrii propozițiile

La fiecare lecție, îți dau un șablon de propoziții (exercițiu). Acasă scrii fiecare zi cinci propoziții după un singur (!) șablon. Scrii propozițiile cu cuvintele și la temele care te interesează personal sau profesional.

Exemple:

Șablon:  Wir sind in der Küche.

1.      Der Lehrer ist in der Schule.

2.      Die Kinder sind im Kindergarten.

3.      Die Politiker sind im Parlament.

4.      Der Hund ist im Garten.

5.      Der Kollege ist in der Firma.

La nivelurile superioare, bine-înțeles, vei scrie și alte texte.

Înregistrarea de video-uri

Mulți au bariera de a vorbi în limba germană. Și majoritatea germanilor nativi se tem să vorbească în fața unei camere. Dacă te deprinzi, din start, cu asta, o să ai un avantaj mare, nu doar față de conaționalii tăi, dar și față de colegii tăi germani.

Nici o panică! Ne vom deprinde treptat. Video-urile pot fi cu și fără tine (!) în cadru. Începi să filmezi cele mai simple și banale lucruri: prezinți locuri, obiecte sau activități din viața ta de zi cu zi.

Exemplu pentru un video perfect:

Hallo liebe Kolllegen, ich bin hier in meiner Küche. Ich backe eine Pizza. Ich LIEBE Pizza. Meine Familie liebt auch Pizza.

Cum să memorizăm cuvintele noi?

Pentru cursurile mele, obligatoriu, ne folosim de aplicația Anki. Poți să-o descarci gratuit de pe pagina lor (https://apps.ankiweb.net/) sau aici:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ichi2.anki&hl=ro&gl=US

La lecții, îți voi arăta cum lucrează. Apoi, vei introduce cuvintele tale noi în aplicație. Și vei crea liste separate, de pildă:

·        Cuvinte din specialitatea 1 (depinde de profesia ta)

·        Cuvinte din specialitatea 2, ...

·        Verbe neregulate

·        Verbe cu prepoziții

·        Verbe cu dativul

·        Conjuncții

Aplicația îți permite să repeți, în primul rând, cuvintele care nu le știi bine (și să pierzi repetând ceea ce știi).

Cum să adaptezi planul individual?

Scopul planului este că să te orientezi mai bine în ceea ce trebuie învățat, și ce nu. E similar cu o listă de cumpărături. Dacă ar trebui să cumpărăm produse pentru o nuntă fără vreo listă, am pierde foarte mult timp (și bani).

Am mai multe video-uri care te pot ajută (https://www.youtube.com/watch?v=5P-HWDGokNY&list=PL5as0KypvvBmpIMvaZbpwxYx6MQFMQx4N&index=2). (În video, vei vedea o variantă mai veche și complicată a planului. Informația e la fel de utilă.)

Dar, pentru moment e suficient dacă modifici planul standard cu datele tale și mi-l trimiți înapoi.

Examene

În lecția a 19-a vom desfășura câte un examen în fiecare grupă, care va avea aceeași structură ca și examenele Goethe: citit, scris, ascultat, vorbit. În cea de-a 20-a lecție vom discuta rezultatele.

Certificate

Doar acei participanți care promovează examenul vor primi un certificat pentru curs. Atenție: nu intrați în panică. Examenele corespund exact cu ceea ce facem în clasă.

Curriculum

Am elaborat un curriculum care se bazează pe documentul „Grundlagen der Grammatik“. În funcție de nivel, vei găsi o indicație despre ce procent ar trebui să știi despre acest subiect. Fiecare lecție va acoperi un subiect din curriculum. Înainte de prima lecție, vei primi curriculumul împreuna cu alte documente.

Disciplină

1. În fiecare semestru (1 februarie - 30 iunie și 1 iulie - 31 ianuarie) cei trei cei mai disciplinați studenți vor primi următoarele premii dacă se înscriu la un alt curs după încheierea semestrului respectiv, 30% (locul 1), 20% (locul 2) și 10% (locul 3) reducere.

2. Această ofertă nu se aplică participanților la care compania plătește. Pentru clienții corporative, premiile sunt un voucher la librăria Librarius în valoare de 600, 400 și 200 MDL, în cazul în care continuă cu un nou curs după expirarea semestrului.

3. La următorul examen după încheierea semestrului, câștigătorii primesc 15%, 10% și 5% puncte în plus.

Cum funcționează sistemul?

Punctele se calculează folosind următoarea formulă: Temă scrisă ((1 punct) + video (1 punct)) / numărul total de ore ale cursurilor/cursului = punctajul tău.

Desigur, dacă ești auto-motivat sau dacă vrei să urmezi cursul în ritmul tău, ai putea ignora acest sistem.))

Ajutor personal

Contactează-mă la orice întrebare

·        prin e-mail

·        Whatsapp sau Viber (+373 68 026059)

·        în grupul nostru Facebook (abonează-te aici: https://www.facebook.com/groups/380160425489622)

·        la lecție.

La întrebările frecvente răspund și în cadrul video-urilor mele.

Despre mine

Sunt profesor de germană, profesor și autor din Hamburg / Germania, domiciliat în Moldova.

Căsătorit, doi copii.

Hobby-uri: vioară (cânt la orchestra simfonică a Academiei de Muzică din RM; cândva, cântam și în trupe Heavy Metal și Irish Folk), literatură clasică, limbi străine (timp de 3 ani, am avut un podcast săptămânal despre psihologie, în 21 de limbi)

Resurse

http://www.dict.cc/ (dicționarul cel mai potrivit, până când).

https://www.dwds.de/  (DEX-ul german)

www.symbaloo.org  (pentru sistematizarea link-urilor)

https://deutsch.lingolia.com/de/  (gramatica germană, explicată în rusă, engleză sau franceză.

Alege limba pe panoul de jos.)

https://www.dw.com/de/deutsch-lernen/nachrichten/s-8030 

(știri, citite în mod lent. Dacă nu funcționează linkul, încearcă aici: https://www.dw.com/en/learn-german/s-2469  (știri și resurse gratuite pentru a învăța germana))

https://www.verbformen.com/ (cum se declină și conjugă cuvinte germane)

https://www.verblisten.de/ (dicționarul verbelor germane)

https://www.goethe.de/en/spr/kup/prf/prf/sd1/ueb.html  (teste Goethe model (aici, nivelul A 1); găsești celelalte dacă căuți în Google după ”Modelltest – Goethe – B 2”, etc.

Familiarizează-te cu ele din timp)

https://www.deutschlandfunk.de/podcasts.2516.de.html (Podcast-uri în limba germană)